Hogy zajlik egy portfólió fotózás Budapest városában?

Hogy zajlik egy portfólió fotózás Budapest városában?

Más a portfólió fotózás Budapest kerületeiben, mint külföldön?

Egyáltalán nem más. Legalábbis olyan műtermekben olyan fotóssal, aki szakmabeli és érti a dolgát. Adódnak néha olyan gondolatok, hogy külföldön profibban dolgoznak, vagy, hogy a főváros jobban felszerelt volna, de manapság a képzések, információk nagyja az internetelérésnek hála nem helyhez kötöttek. Fényképezni pedig bárhol lehet, egy szép napos műtermet kialakítani szintén. A portfólió fotózás Budapest kontra vidék kérdés teljesen alaptalan.

Ami azonban néha fejtörést okoz a fotósnak, az a fogalomzavar. Na, nem nagy problémákat, de érdemes ezekről a megrendelővel, modellel beszélni. A portfólió fotózás Budapest szívében nem azt jelenti, hogy párat kattintunk. Nem is azt, hogy csak modellek és színészek csinálhatják. Aktot pedig csak akkor, ha ez kifejezett kérés.. Sokan sokfélét gondolnak a fotózásról, és ezen kívül is számos ok létezik, ami miatt a kommunikáció elengedhetetlen része egy fotós életének és mindennapjainak. Szóval, hogy is van ez?

A Portfólió fotózás Budapest, Külföld vagy Vidék esetén is ugyanolyan mértékben igényli a megfelelő kommunikációt

Első menetben azért, hogy az esetleges fogalomzavart helyre tegyék. Egy portfólió fotózás Budapest műtermeiben általában úgy indul, hogy a megrendelő felveszi telefonon vagy e-mailben a kapcsolatot a műteremmel, fotóssal. Ezután minimum egy hosszú telefonos egyeztetés dukál, de legjobb, ha élő találkára is sor kerül. Ez nagyon sok szempontból előnyös.

Egy felől egy hosszú beszélgetésben elmerülhet fotós és fotóalany az elvárásokban, ki mire gondolt, milyen elképzelésekkel érkezett. Közösen megnézhetnek pár képet, ami minden kétséget kizáró, nincsenek értelmezési hézagok, nem kell azon gondolkodni, hogy vajon jól értette-e a másik. Ezenfelül a fotós egy képből már nagyon gyakran a beállítást is látja, és tudja, hogy milyen stílust képviselünk, hogyan gondolunk magunkra. Sokszor keveredik a portréfotózás és a portfólió fotózás Budapest környéki és központi megkereséseiben. Jelentkeznek egy portréfotózásra, aztán nem értik, miért állt le negyed óra után a fotós. Az ok pofonegyszerű, a portréfotózás pár képet takar, amik egy adott szituációban vagy céllal jönnek létre – lásd egy önéletrajzi fotó – a portfólió fotózás célja pedig, hogy az alany minél több oldalát, arcát bemutassuk. Több ruha, ékszer, sminkváltás, más frizura, bármi szóba jöhet.

A fogalmak tisztázásán felül a portfólió fotózás Budapest vagy bárhol Magyarországon még azért is igényli, hogy előtte a fotós és az alanya találkozzanak, hogy a fotós megfigyelhesse, miként reagál a kattintgatásra. Nem mindenki született topmodell. Ez nem kizáró ok. Viszont a fotósnak tudnia kell róla, hogy megfelelő irányba tudja terelni az alanyt. Látnia kell, hogy mennyire félszeg, esetleg harsány, hogy aszerint bátorítsa, vezesse, de olyan bagatell dolgokra is jó, ha hamar fény derül, hogyha valaki állandóan bepislog.

Az emberismeret a portfólió fotózás Budapest és környéki műtermeiben is elengedhetetlen

Mire gondolok az előbbieken felül? Arra, hogy a fotózás során az ember óhatatlanul kitárulkozik. Ha valaki feszeng, nem érzi jól magát a kamera előtt, az a képeken is átüt. Egy profi portfólió fotózás, műteremben nem lehet feszült. Az oldott hangulat mondhatni alapvető feltétele a jó képeknek, de ki az, aki parancsütésre jól tudja érezni magát? Ez még a modelleknek sem mindig sikerül, nem véletlen az a sok kifejezéstelen tekintet. A portfólió fotózás Budapest műtermeiben éppen ezért szükségelteti azt az emlegetett személyes találkát. Sokkal könnyebbe ellazulni a fotózáson, hogyha nem akkor találkozunk először a fotóssal, aki valahol azért csak dirigálni fog nekünk.

Másfelől magunkkal is szembe kell néznünk. A fotós nem tesz minket varázsütésre fotómodellé. Ha nagynak látjuk a fülünket, attól az még a képen is az lesz. A jó fotós oda tud figyelni, hogy ilyenkor a hajunk eltakarja a fülünket, vagy olyan szögből fotózzon, hogy optikailag ez ne érvényesüljön, de ő sem plasztikai sebész. Ha nem szeretjük magunkat, a legjobb fotós sem tud azon segíteni. A portfólió fotózás Budapest vagy bármelyik más műterem esetén is egy önmegismerési folyamat. Általában is igaz, hogy érdemesebb az erényeinkre, előnyeinkre koncentrálni ilyenkor, mint feszengeni a hátrányok súlyától. Ez a külsőnkkel kapcsolatban is igaz. Többet ér ráerősíteni a szépségre, mint eltakarni a kevésbé előnyös jellemzőket.

Hogyan is zajlik pontosan a portfólió fotózás Budapest műtermeiben?

Az emlegetett első kapcsolatfelvételnél olyan praktikus dolgokra is ki szokás térni, minthogy kell-e sminkes vagy fodrász, netán egy stylist? Ezeket gyakran a fotós szervezi, hiszen munkájából adódóan számos kapcsolattal bír, és neki is fontos, hogy olyanokkal dolgozzon együtt, akikkel zökkenőmentes tud lenni az együttműködés.

A fotózás napján általában a fotós már előbb ott van, hogy legyen ideje a fényeket, hátteret, miegymást beállítani. Amikor megérkezünk a portfólió fotózás Budapest és Magyarország táján biztosan egy kis megbeszéléssel indul. Felemlegetni a múltkor megbeszélteket, együtt – pláne, ha sminkes, fodrász is van – újra átvenni az ütemtervet. Ez egy nagyon jó lehetőség az ellenőrzésre, illetve ellazulni egy kis csevejjel. Pláne, ha a sminkszékben illetve fodrásszékben töltünk még némi időt, ez kiváló alkalom jobban megismerni az embereket, ne adj Isten kibeszélni némi drukkot magunkból. Mindenképpen hozzunk vizet és valami csokit, hogyha elfáradnánk, leesne a várcukrunk, gyorsan tudjunk segíteni.

Maga a fotózás, akár portré, akár portfólió fotózás Budapest műtermeiben hasonlóan zajlik. A fotós jelzi a pózt, javítja előnyösebbre instrukciókkal, ahogy állunk. Nem feltétlenül kattintgat vehemensen, a nagyon jó szakember nem kell ezer képet ellőjjön, hogy meglegyen az az húsz tökéletes. Az esemény után pedig a megbeszélt időben, küldi is a képeket.