Kutyajáték, avagy mivel lepjük meg a kutyusunkat

Kutyajáték, avagy mivel lepjük meg a kutyusunkat

A kutyajáték fontossága a kedvenceink életébe

Mint tudjuk, a kutyák nagyon játékos kis lények. Gyakorlatilag a egészen gyerekkoruktól az életük végéig megmarad ez a játékosság, mintha sose akarnának felnőni. És kik vagyunk mi, hogy ebben megakadályozzuk őket? Ha szeretjük a kedvenceinket, akkor itt az ideje egy kisebb összeget rászánni arra, hogy sose unatkozzanak, amíg mellettünk élik az életüket. Belegondoltunk már például abba, mint csinálhat a kutyánk, amíg mi távol vagyunk? Habár sok kutya szeret tévézni, az ilyenkor persze ki van kapcsolva, és ha nincs, aki otthon elég figyelmet szenteljen a kedvencünknek, akkor bizony unatkozni fog. Ha pedig egy kutya unatkozik, az sosem jó, hiszen éppen unalmában csinálja a legnagyobb butaságokat. A kutyajátékkal pedig ez előzhető meg. Nem szeretnénk, hogyha az eb szétrágná a lábbelijeinket, párnákat szaggatna vagy éppen a kanapét szedné szét – ez csak természetes. Azonban mit is kezdene órákon keresztül magányosan, ha nem valami olyan tenne, amely felhívja a gazdái figyelmét a következőre: törődj velem, figyelemre van szükségem.

Milyen fajta kutyajátékot válasszunk?

Nos, ez minden kutyánál más, tehát először is vegyük figyelembe a kutyánk temperamentumát és egyéni személyiségét, magasságát. Azonban vannak általános érvek, amelyek felhozhatóak egyes kutyajátékok mellett vagy ellen. Mindenesetre, ezekre a dolgokra különös tekintettel legyünk, amikor a kutyajátékot választjuk a kedvencünk számára. Először is, fontos a játék anyaga. Mindenképpen olyan darabot válasszunk, amelyik (ha gumi a játék), akkor konkrétan gumiból készült és nem latexből, hiszen az eb a szájába veszi majd a játékot. A másik, amely szintén fontos, hogy a színes kutyajátékok közül olyat válasszunk, amelynek természetes alapú a festéke. Hiszen ezek a játékok mind élénk színekben pompáznak, amely az eb fogaival érintkezve lepereghet, lemállhat, hogyha nem figyelünk oda, ez pedig semmiképpen nem tesz jót a kutyusnak. Mivel a játékok legjobb esetben is harapdálva, szaggatva lesznek, ezért mindenképpen strapabíró darabokat válasszunk. Olyanokra gondolok, amelyek nem szakadnak el, nem törhetnek le róla darabok és nem nyelheti le a kutya, tehát semmiképpen ne tudjon megfulladni vagy lenyelve valamilyen bélproblémával küzdeni miattuk.

Hol vásároljunk kutyajátékot?

Természetesen nagy áruházakban külön kisállat kellékes sorokat találhatunk vagy éppen állatkereskedések kínálata között is válogathatunk, de ha biztosra akarunk menni, akkor most is, mint mindig az internetet választjuk a megvásárlásra. Ez azért jó, mert egy oldalon belül megvásárolhatunk bármit, amire a kutyusunknak szüksége lehet. A havi táptól kezdve konzerveken át egészen a játékokig. Ha pedig éppen most fogjuk adoptálni az első kutyusunkat, akkor végképp érdemes az internetet választani, hiszen számos dologra lehet szüksége egy háziállatnak. Kutyaházra, hogyha a kertben is fog legalább részlegesen lakni vagy fekvőhelyről kell gondoskodnunk a számára a lakásban. Az etetőtálról és az egészségügyi felszerelésekről sem szabad megfeledkeznünk, illetve érdemes máris hámot és/vagy nyakörvet is szereznünk számukra pórázzal együtt. A kutyajáték lehet egészségügyi jellegű is, ma már számos olyan harapdálnivaló kutyajátékot találhatunk, amelyek előszolgálják a fogak egészségét és a fogszuvasodás elkerülését, illetve még kellemes leheletet is biztosítanak a kutyánk számára, így mindenképp érdemes ezeknek is rendesen utána járnunk.

Amikor pedig megvan a kutyajáték

A kutyáknak nem szabad sokáig egyedül lenniük. Sokkal jobban kötődnek egyes statisztikák szerint a gazdájukhoz, mint a társaikhoz, éppen ezért ennek tudatában legyünk felelősségteljes gazdái az állatainknak. Szeressük őket feltétel nélkül, még akkor is, hogyha néha rosszat csinálnak, és adjuk meg számukra a figyelmet, amit annyira szeretnének és meg is érdemelnek. Vigyük ki őket a parkba és a kutyajátékokkal játszunk velük, dobáljunk nekik frizbit vagy labdát. Gallyat kevésbé ajánlatos, mivel annak sok része kiállhat, szúrhat és így felsérthetjük a kedvencünk száját, esetleg torkát is, úgyhogy mindenképpen valamilyen biztonságosabb eszközt válasszunk. A kutyák szeretik a szárított csontokat is, amelyeket kedvükre rágcsálhatnak és áshatnak el a kertben, illetve nagy kedvencük még a kötélhúzás. Fontos, hogy olyan kutyajátékuk legyen, amely kellően megmozgatja őket, levezeti a felgyülemlett energiájukat, különben hamar ellustulhatnak, elhízhatnak. Ez csakúgy, mint az embereknél, nekik sem tesz jót, megterhelő a szervezetük számára a túlsúly. Úgyhogy tartsuk edzésben és fiatalosan a kutyusunkat, amíg csak lehet. Hiszen az ő boldogsága, a mi boldogságunk is, ezt ne felejtsük el. Ha pedig nem tudjuk, hogy pontosan milyen játékot is játsszunk a kiskedvenceinkkel, akkor itt egy szuper oldal, ami a kutyák nemei közötti különbségekről is beszél, hogyha van kedvünk még jobban beleásni magunkat a témába, itt is a link hozzá: https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/hogyan-jatssz-meg-jobban-kutyaddal/.