Miért éppen gázkazán?

Miért éppen gázkazán?

A gázkazán előnyei

Más fűtési rendszerekkel szemben a gázkazán egyik nagy előnye, hogy a leggazdaságosabb nyersanyagok közé tartozik. Ahol be van vezetve – mert sajnos nem száz százalékos a lefedettség – ott minden bizonnyal a felhasználók nagyja gázzal fűt. Ez azonban nem jelenti, hogy maga a technológia nem érezte volna szükségét, hogy lépést tartson a korral. Mikre figyeljünk, ha a vásárlásában gondolkodunk?

Miért jó nekem a turbós gázkazán?

Igazából ez egy költői kérdés, mert ma minden forgalomban kapható gázkazán kéményes, azaz turbós, jobban mondva zárt égésterű. Ebből a három szinonimából talán az utóbbi az, ami segít is valamennyire megállapítanunk, mi fán terem ez a technológia.

Kezdetben a gázkazán zárt nyílt égésterű volt, ami azt jelentette, hogy az égéshez szükséges oxigént a szoba légteréből szedte. Ez nem teljesen ideális. Az égéstermék értelemszerűen már a kezdeti modelleknél is kéményen át távozott, ugyanakkor néhány sajnálatos baleset bebizonyította, hogy a legváratlanabb helyzetekre is fel kell készülni. Ebből a legfőbb pedig: mi van, h megfordul a légáramlás iránya? Nagyon ritka, hogy a huzat hirtelen a kéménybe, azon át a szoba felé kezdjen fújni, de csak egyszer kell bekövetkezzen, hogy ellepje az otthont a szén-monoxid. A mérgezéses eseteket kivédendő pedig sokkal biztonságosabb technológia, ha az égéshez szükséges hő is egy kéménycsövön a szabadból érkezik.

Ez viszont azt jelenti, hogy a modern gázkazánnak bizony két kéménycsőre van szüksége. Ez a bevezetésekor okozott némi dilemmát a lakosságnak, hiszen beruházást igényelt a kazáncsere azon felül is, hogy újat kell venni. Mindenesetre hosszútávon megéri a fáradozás, hiszen, mint említettem, ez az egyik legolcsóbb energiaforrás.

Mindenáron kondenzációs kell legyen a gázkazán?

Cseppet sem. Ugyan nagy népszerűségnek örvend a kondenzációs technológia, de csak akkor tudja beváltani a hozzá fűzött gazdaságosság reményét, ha jól van beállítva és olyan körülmények közt működik, mint kell. Mégpedig arról van szó, hogy szüksége van egy olyan fűtővíz be és ki áramlásra, mi közt jelentő a hőmérsékletkülönbség. A visszaáramló, fáradt, kihűlt fűtővíz az, amit felmelegítünk, mielőtt ismét körbejár otthonunkban a fűtőtestekben adni le a hőt. Ha viszont nem jár be elég nagy utat és csak épphogy hidegebben jön vissza, vagy annyira „túlfűtünk”, hogy a gyakorlat ezt eredményezi, akkor semmi nem fog érvényesülni abból a bizonyos kondenzációs hatásból, amitől mindenki azt várja, hogy felére esik a havi számla. Na azért nem egészen..

A különböző gázkazán márkák ugyanazon elv szerint működnek. A kiáramló égésterméket még egy kicsit keringtetik a rendszerben egy hidegebb közegben. Ezt a „hidegebb” hőfokot az otthon felől visszatérő fűtőág hivatott biztosítani. Ez a keringetés azért jó, mert a hirtelen hőmérsékletesés miatt a gázok kicsapódnak. A kicsapódás pedig hőfelszabadulással jár, egy apró, ingyenes, de hatékony módja ez a kihűlt fűtővíz első körös melegítésének. A másik nem elhanyagolható előny az, hogy a kicsapódás így irányított körülmények közt jön létre, nem pedig a kéményben. Ez a nedvesség ugyanis gyakran savas, ami előszeretettel marta ki korábban a kémények bádogfalát, ha ott talált hirtelen hőmérsékletesésnek hála kicsapódni. Márpedig amíg odakint mínuszok vannak, addig ez még a kéményben megtörténik.

Akkor a gázkazán használt állapotban már nem is javasolt?

Őszintén? Nem igazán. Azt bármikor elmondhatjuk egy használtan vett termékről, hogy lutri a minőség, és értelemszerűen nagyon kell értenünk hozzá, hogy elkerüljük a lebőgést. Még csak nem is arra gondolok, hogy az eladó szánt szándékkal akarna átverni bennünket – könnyen meglehet, hogy ő se ért hozzá annyira, hogy tudná a termék minőségét. Emellett itt egy műszaki eszközről van szó. Ha nem működik rendesen, még csak a kisebbik baj, de ha veszélybe sodorja a családot működés közben.. Nem érdemes ezzel kockázni.

Ami miatt mégis előfordul, hogy használt gázkazán vételére fanyalodnak az a vonakodás, hogy a kéményt bővítsék. Természetesen valamivel nagyobb beruházást jelent a jelenben, ugyanakkor jobb megfontolni. Mert a használtra nincs garancia, hamarabb tönkremegy, könnyen meglehet, sőt, jó esély van rá, hogy többet vesztünk rajta, mint amennyibe a kémény bővítés került volna. Nyertünk ugyan egy kis időt, de vesztettünk rajta pénzt. Összességében nem éri meg, és hacsak nincs nyakunkon a tél, biztosan létezik jobb megoldás.

Hol vegyünk akkor gázkazánt?

Szerelők, márkaboltok ajánlásai mindig hasznosak. Ellenben a gázkazánt is inkább műszaki paraméterek alapján választunk, semmint külleme, fogása alapján. Úgyhogy sokkal kényelmesebb, ha az elsődleges felmérések érdekében ki se mozdulunk, hanem online, a szobánk kényelmében válogatunk a különféle gyártmányok között. Szokás mondani, hogy az otthon lelke a konyha, s ez abból az időből származik, mikor még nem vált el egymástó a sütés és a fűtés. Az otthon lelke maga a hő, ami köré gyűlik a család, ahol kellemesen megpihenünk. Ennek tükrében a legkényelmesebb megoldás, ha kifejezetten fűtéstechnikára szakosodott online webáruházakban keresgélünk.