Mire nem jó egy hűtős furgon?

Mire nem jó egy hűtős furgon?

Mit tud a hűtős furgon?

Alapvetően a hűtős furgon egyike azon találó elnevezéseknek, amiket ritkán kell magyarázni, de azért nézzük meg, mit is takar pontosan ez a fogalom. Hűtős autó, avagy hűtős kocsi néven is ismeretes, bár a kocsi és az autó megnevezés kicsit csalóka. Ugyanis, ha valóban csak egy személygépjárműről beszélnénk, az nem volna túl praktikus. A hűtős furgon lényege ugyanis, hogy szállítson. Egyik pontból a másikba, és nem csak annyit, ami egy kombi csomagtartóban elfér, hanem megrendelésnyi mennyiségeket nagykereskedelmi körülmények között. Éppen ezért az egyik tagadhatatlanul fontos jellemző a raktér. A másik pedig természetesen a hűtés. Ez azonban szintén nem merül ki abban, amit egy személygépjármű tud, nem légkondi hűtésről beszélünk. Bizonyos esetekben nem, hogy hűteni, de fagyasztani kell az árut, függetlenül attól, hogy odakint, milyen hőmérsékletek dúlnak. Mi mindenre használatos tehát egy hűtős kocsi?

A hűtős furgon felhasználása

Nem minden esetben egyértelmű, hogy a megoldást bizony egy hűtős furgon jelentené, éppen ezért érdemes átolvasni, legalább egyszer, milyen változatos felhasználásai vannak ennek a járműnek.

Hűtős furgon az élelmiszeriparban

Ez talán a leginkább kézenfekvő megoldás, a hűtős furgon segítségével zöldséget, gyümölcsöt, mirelit, fagyasztott árut, húsokat, tejtermékeket szállíthatunk országokon át. Sőt, láncba foglalva akár tengerre is szállhat az áru, vagy a levegőben folytathatja az útját távoli országok felé. Ilyenkor a lényeg, hogy a termékek folyamatosan garantálható fizikai körülmények közt legyenek. Ezeknél a termékeknél – hiszen romlandó áruról van szó – a legfontosabb jellemző, hogy hűtve legyenek.

„Szólj anyádnak, hozzon pénzt!” Ismerős a dallam? A csilingelős kocsi, avagy a fagyis kocsi, ami rendre járja a kerületeket, kertvárosokat és nyaralóövezeteket szintén egy hűtős furgon. Persze ennek a típusnak nem kell olyan hosszú napokon át bírnia, mint a logisztikában igénybe vett társainak. Ezek a kocsi estére már mindenképpen garázsba kerülnek, szükség esetén az akkumulátort van lehetőség tölteni. Míg az előbb említett hűtős furgon típus, amelyik napokat tölt az úton, azért strapabíróbb kell legyen.

Hűtős furgon és a rendezvények

A catering szintén egy igen alapvető felhasználási módja a hűtős furgon piacnak. Hiszen hány olyan rendezvény adódik a nyári szabadtéri rendezvények közt, ahol közel s távol egy étterem sincs? Szebbnél szebb, romantikusabbnál romantikusabb esküvőknek lehetünk vendégei, melyek közül pár biztosan az erdő egy tisztásán lesz, kis lugasban, vagy egyszerűen csak egy nagy parkban, ahova gyalogosan biztosan nem szállíthatóak az ételek.

Illetve ott az a tény is, hogy az ételt prezentálható állapotban kell tartani. Egy hidegtál még csak csak elvan magában, ha kinn hagyjuk letakarva az asztalon. A meleg ételekkel viszont csak pár óráig merhetjük megcsinálni, hogy csévingen melegítve, tálalva várja a sorsát – történetesen, hogy a vendégek elpusztítsák. Egy esküvői torta például sokkal jobb helyen van a hűtőben, míg a tálalás időpontja el nem érkezik.

Mindemellett léteznek azok a több napos fesztiválok is, ahol folyamatosan főznek. Egy kitelepült rendezvénynél pedig nem igen számíthatunk rá, hogy kapunk egy jó nagy hűtőt is az egésszel. Vagy van elegendő hely a konyhánk hűtőjében, vagy rendszeresen meglátogat bennünket az utánpótlás vaaaagy, bérlünk egy hűtős furgont. Ez ebben az esetben nem kell sehova se szállítson, egyszerűn mobil hűtőként fog funkcionálni.

Rendhagyó áruk szállítása hűtős furgon segítségével

Az élelmiszerek, romlandók szinte az első gondolatunk, hogy mit is lehet egy hűtős furgon rakterében szállítani, pedig van pár olyan pofonegyszerű készítmény, termék, amit szintén hűteni kell. Ha nem is feltétlenül fagyasztani. Ott vannak például a gyógyszerek. Mindegyikre ráírják, hogy szobahőmérsékleten tároljuk, de ez azért egy fémfurgon rakterében a nyárdéli hőségben egy autópályán segítség nélkül nem valósul meg. És ne csak a vény ellenében kapható gyógyszerekre gondoljunk, a kontaktlencse ápolófolyadék vagy a homeopátiás kiegészítők is ide tartoznak. De például a könnyen olvadó termékek, mint a cukorkák, csokoládék is. Ugyan ehetők maradnak, de képzeljük el azt a méregdrága bonbont, amit ajándékba vettünk és kibontva egy nagy összeolvadt massza, mintha a kocsiban felejtettük volna egy délutánra. Némely elektronikai eszközöknek sem épp javallott a túlmelegedés, így ne csak a romlandó élelmiszerekre gondoljunk, ha a hűtős furgon hasznosságán elmélkedünk.

Hűtős furgon bérlés sajátosságai

Aki bérelt már autót, sejti, hogy a hűtős furgon esetében is vannak olyan apróságok, amiket tüzetesen át kell nézni. Van-e sérülés a kocsin, biztosítva van-e, érvényes műszakival rendelkezik-e, jogosultak vagyunk-e szervizre. Abban is biztosak lehetünk, hogy autópálya matricára és szállítási engedélyekre is szükségünk lesz, hogy törvényesen szállítmányozzunk. ez azonban már a bérlő felelőssége, a kocsit bérbeadóra csak a hűtős furgon és annak működése tartozik. Járjunk hát mindennek alaposan utána és ellenőrizzük az átvett járművet, mielőtt nagy fába vágjuk a fejszénket.