Munkásszálló a valóságban

Munkásszálló a valóságban

 A munkásszállóról általában

  Az igazat megvallva számomra egészen idáig, teljesen homályosnak bizonyult a maga a munkásszálló mibenléte, de kisebb kutató munka után megbizonyosodtam arról, hogy valójában kevés ilyen hasznos, ember illetve pénztárca barát megoldással találkozhatunk a munkaerő piacon belül.

 Ugyanis valljuk be, nem minden ember engedheti meg magának a drága albérletet ( Budapesti albérletek esetében kiváltképpen) de azzal is tisztában vagyunk, hogy nem mindig találunk a saját városunkban megfelelő munkahelyet, kiváltképpen ha kisebb vidéki közösségben élünk. Ilyenkor az ember kénytelen arra az elszánt lépésre, hogy másik városban keressen magának állást. Ha a munkahely probléma megoldódik és az illető sikeresen elhelyezkedett, még mindig ott lebeg megoldandó problémaként a feje fölött az, hogy vagy a munkahely és az otthon közötti ingázásba fektet iszonyatos összegeket, vagy pedig az albérletbe, amelynek nem csupán a havi összege lehet megterhelő, de legyünk őszinték a kaució sokak számára kölcsön nélkül egyenesen kivitelezhetetlen, hiszen a realitás talaján maradva valljuk be,  nem minden magyar családnak (főleg nem egyedülállónak) akad a zsebében közel négyszázezer forint, ugyanis körülbelül ennyi ma egy középszerű albérlet kauciója,  a határ pedig a csillagos ég.

 Ezen a ponton jutunk el arra a felismerésre, hogy milyen jó is az egyetemistáknak, havi 15-55 ezerért kiváló kollégiumokban lakhatnak, ahol az olcsó lakhatás mellett még a jó hangulat és a társasági élet is garantált. De van egy jó hírem, ennek a felnőtt verzióját nevezik munkásszállónak.

Mire számítsunk egy munkásszálló esetében?

 Legnagyobb meglepetésemre, némely munkásszálló színvonala megközelíti az akár 3 csillagos szállodák szintjét is. A legtöbb hely 2 ágyas szobákkal,  gyakran saját fürdővel és konyha részleggel van felszerelve, ami legyünk őszinték koránt sem rossz, főleg annak tükrében, hogy ezek költsége a legtöbb esetben az albérletek negyedét üti meg. Természetesen arra is van lehetőség, hogy akár párok is beköltözzenek egy ilyen szobába, így biztosítva a teljes komfortosságot, hiszen így nem kell egy számukra idegen személlyel megosztani az életteret.

Ami számomra még ennél is meglepőbb volt, hogy a legtöbb munkásszállón, még olyan extra szolgáltatásokkal is találkozhatunk, mint például klíma, takarítónő vagy LCD tv,  illetve bizonyos esetekben még sport pálya vagy uszoda is emelte a szálló színvonalát, így a magán élet mellett, még közösség építő jellege is lehet a helynek.

 A munkásszálló hátrányai

  Nyilván a munkásszálló kínálta rengeteg előny mellett, nem haladhatok el szótlanul a hátrányok mellett sem, hiszen azért valljuk be, koránt sem csak előnye van az ilyesfajta életkörülményeknek.

 Elsősorban rendkívül alkalmazkodónak kell lenni, hiszen a magán élet itt nem a szó szoros értelmében működik, lehetséges, hogy ha például közös a fürdő vagy a konyha helység, akkor egy egész emeletnyi emberhez kell alkalmazkodnunk. Továbbá nyilván vannak szabályok, némely esetben házirend is, amelyek a nyugodalmas együttélést szolgálják, de esetenként nyilván okozhat kellemetlenséget is, hiszen ez néha ütközhet az egyéni érdekekkel.

 Mindezektől függetlenül véleményem szerint egy olyan embernek, aki nincsen eleresztve anyagilag még mindig jobban megéri a munkásszálló, mintha albérletbe költözne.

 Kiknek javasolt a munkásszálló? Illetve hogyan vehető igénybe?

 Szerintem, mint már a fentiekben is említettem legjobban azoknak az embereknek éri meg akik messziről járnak be a munkahelyükre és sok költséget emészt fel az utazásuk. Illetve azoknak szintén nagyon nagy

segítség, akik anyagi körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak az albérletet.

 Továbbá érdemes utána érdeklődni az adott munkahelyen, hogy van e esetleg ilyen jellegű elszállásolásra lehetőség, ugyanis több gyár specifikusan rendelkezik ilyen intézménnyel. De amennyiben az adott cég nem rendelkezik ilyen jellegű szolgáltatással, érdemes lehet önkormányzatoknál vagy szociális szervezeteknél pályázni ilyesfajta lakhatási lehetőségre.

 Leginkább a gyárak szoktak rendelkezni  munkásszálló lehetőségével, kiváltképpen ha külföldi munkásokat alkalmaznak. Hiszen nekik is érdekük az ilyesfajta beruházás, mivel óriási hiány van a szakmunkásokból és sokan azon az állásponton vannak, hogy az ilyesfajta kezdeményezés vonzó lehet az emberek szemében, ha például hosszú távon spórolni akarnak. 

 Természetesen itt is változó hogy mennyi időre költöznek be az emberek, hiszen lehet csak alkalmanként egy- két napra, vagy ideiglenesen pár hónapra, illetve hosszabb távon is lehet gondolkodni feltéve, hogy a munkaviszony megmarad.

 Mindent összevetve úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés és akár hosszútávon a munkaerő hiány megoldását is tudja kezelni. Konklúzióként én minden, a témában érintett személynek szívből ajánlom, hogy legalább egy esélyt adjanak ennek az alternatívának is!